Nå leverer Trosvik båter igjen!


Endelig er de to første skrogene til Reach Remote-flåten ankommet Brevik fra Litauen, og er nå trygt på plass i storhallen ved verftet. – Dette er de to første båtene som blir bygget i Trosvik siden oppstarten i 2020. Derfor er dette selvsagt et ekstra stolt øyeblikk for oss. Vi er både takknemlige og ydmyke for oppdraget, og gyver løs på prosjektet med stor entusiasme, sier en fornøyd Trosvik-direktør, Jan Brønsten.

Fornøyd: Det er et stolt øyeblikk for oss å få levere de to første båtene fra Trosvik siden 2020, sier en fornøyd Trosvik-direktør Jan Brønsten.

– Trosvik Maritime AS fikk i april 2022 det spennende oppdraget med å bygge de to søsterskipene. Oppdragsgiver er Kongsberg Maritime AS som står bak både design og teknologi. Sluttkunden er Reach Remote AS, sier Jan Brønsten.

Ubemannede inspeksjonsfartøyer
Marcel Roumans er prosjektleder for Trosvik, og kan fortelle at de to båtene er 24 meter lange og 8 meter brede, og er såkalte USV’er – Unmanned Surface Vessels – altså ubemannede inspeksjonsfartøyer.

– Reach Subsea er en ledende leverandør av subsea-tjenester. De to USV’ene som Trosvik nå bygger, vil bli sentrale i selskapets unike Reach Remote-konsept som har som ambisjon å tilby en portefølje av undervannstjenester fra en flåte med autonome, kostnadseffektive lavutslippsfartøy. Det vil bidra til store besparelser både i forhold til miljø, drivstoffbruk og bemanning, sier forteller Roumans.

Spennende oppdrag: Prosjektleder Marcel Roumans med de to båtskrogene i bakgrunn, like etter ankomst Brevik fra Litauen. De to båtene er 24 meter lange og 8 meter brede, og er såkalte USV’er – Unmanned Surface Vessels.
Klare for løft: Skrogene til de to USV’ene ble bygget i Litauen. Her ligger de klare for å bli løftet inn på kaia til Trosvik.

Fra Litauen til Brevik
Selve skrogene ble bygget av Trosviks underleverandør Passer SIDC, et industriverksted i byen Klaipeda i Litauen. Derfra ble de tauet på lekter til Brevik, der de nylig ble løftet på land, og nå er klare for å ferdigstilles i den store verftshallen til Trosvik. Skipene skal etter planen leveres i løpet av 1. og 2. kvartal i 2024, sier Marcel Roumans.

Tungt løft: Det første av de to skrogene på vei inn i storhallen til Trosvik der de to båtene skal ferdigstilles.

Reach Remote vil løfte subsea-operasjoner til et nytt nivå
– Det er en milepæl i prosjektet å komme til denne fasen hvor skrogene er ankommet Norge og hvor fasen med teknologiutrustning er i gang, sier Bjørg Mathisen Døving, som er VP i Reach Remote. – Vår Reach Remote flåte er forventet å bidra til at subsea-operasjoner blir løftet til et annet nivå og vi opplever stor interesse i markedet, forteller hun.

Svært avansert teknologi fra Kongsberg Maritime
– Kongsberg er turnkey leverandør av disse avanserte fartøyene til Reach Remote, sier Svein Kleven, SVP Solutions Kongsberg Maritime. – Vi er derfor svært fornøyde med å se skrogene ankomme Norge. Dette er en viktig milepæl for oss, som Trosvik nå har levert. Vi går nå over i en ny fase i prosjektet der Trosvik Maritime skal ferdigstille utrustning og gjennomføre verifikasjon og testing. Disse fartøyene vil bli utrustet med svært avansert teknologi og løsninger fra Kongsberg Maritime, slik at de skal kunne operere uten mannskap ombord, og styres fra Massterly sitt operasjonssenter i Horten. Samarbeidet med klasse og flaggstat er svært viktig for oss for å realisere denne løsningen, og det vil bli tilsvarende viktig for oss på veien videre med tanke på det regulatoriske og infrastrukturen vi trenger for å lykkes, forteller Svein Kleven i SVP Solutions Kongsberg.

Avansert teknologi: De to båtene vil bli utrustet med svært avansert teknologi fra Kongsberg Maritime, og Reach Subsea forventer at båtene skal bidra til å løfte subsea-operasjoner til et nytt nivå.

Vil gi ringvirkninger i det lokale næringsliv
– Alle selskapene i Trosvik er involvert i nybyggprosjektet. I tillegg har vi selvsagt behov for mange tjenester fra underleverandører der vi benytter flere lokale aktører i Grenland, avslutter Brønsten.

Vil du følge med på våre nyheter og prosjekter?
Meld deg på vårt nyhetsbrev!