Spennende å jobbe i en bedrift som satser på utvikling av unge folk!


Thomas André Hansen (26) og Eddi Ricablanca (33) har begge grepet muligheten til å utvikle seg faglig og klatre på karrierestigen i Trosvikgruppen. Eddi som er en dyktig, solid sertifisert og erfaren sveiser, er i dag sveiseformann og koordinator for Trosvik i prestisjeprosjektet ACC (Aker Carbon Capture) på Norcem i Brevik. Thomas begynte som platearbeider, tok teknisk Fagskole på kveldstid, og er i dag montasjeleder i samme prosjekt.

Felles for de to, er et målbevisste forhold til egen faglige utvikling, men de kan fortelle om to forskjellige «utviklingsreiser».

Thomas tok fagskolen på si’
Etter videregående yrkesutdanning, fikk Thomas lærlingkontrakt i en mindre lokal industribedrift, og like etter at han hadde tatt fagbrevet ble han tilbudt fast jobb som platearbeider hos Trosvik Industri. Det tok ikke så lang tid før den unge platearbeideren, fant ut at han ville noe mer. – Jeg trivdes veldig godt som platearbeider, men ønsket samtidig å skaffe meg mer kompetanse og utdanning. Jeg hadde rett og slett lyst til å forstå litt mer av faget jeg jobbet med. Jeg tok derfor fatt på et 3-årig utdanningsløp innen Maskinteknikk ved Fagskolen på Kjølnes i Porsgrunn. Studiet gjennomførte jeg på kveldstid – ved siden av fulltidsjobben som platearbeider.

Det må jo ha vært tre ganske tøffe år?

Fikk solid støtte under videreutdanning
– Joda, jeg må innrømme at det noen ganger kunne bli litt mye med full jobb og utdanning på si’. Men takket være solid støtte og oppbakking, både av gode kollegaer og ledelsen i Trosvik, holdt motivasjonen helt i mål. Det er jo dessuten flere her i Trosvik som har vært gjennom liknende utdanningsløp, og de ga meg verdifull støtte, gode råd og tips underveis. Det gjorde ting enklere, forteller Thomas.

Montasjeleder: Thomas André Hansen tok fagskole på kveldstid ved siden av full jobb som platearbeider, og ble montasjeleder for Trosvik i ACC-prosjektet i Brevik.

Fra platearbeider til montasjeleder
Da Thomas hadde fullført Fagskolen i mai i 2023, fikk han tilbud om å bli en av Trosviks montasjeledere på ACC-prosjektet (Aker Carbon Capture) i Brevik. – Jobben min som montasjeleder dreier seg om å planlegge, følge opp og gjennomføre prosjekter i henhold til prosjektbeskrivelse, prosedyrer, kvalitetskrav og tid, forteller han. – Når det oppstår utfordringer, er det min jobb som arbeidsleder å bidra med løsninger, ta avgjørelser og holde flyten i arbeidet i gang. Du må løse små og store utfordringer underveis. Det lærer du mye av. Det er variert arbeid, og du kommer stadig borti noe nytt. Det gjør at du hele tiden utvikler deg også, og gjør at jeg trives veldig godt i Trosvik og denne stillingen.

Eddi ble dobbelt «sveisemester» to år på rad
Eddi Ricablanca utmerket seg allerede under videregående utdanning på linja for Teknikk og Industriproduksjon (TIP) ved Croftholmen VGS med et usedvanlig talent for sveising. Han ble både Telemarksmester og Østlandsmester i sveising – to år på rad! Utmerkelsene ble nok lagt godt merke til i industribedriftene i Grenland, for allerede før han var ferdig på skolen, ble han tilbudt plass som sveiselærling i daværende Grenland Offshore. Som lærling tok han sveisesertifikater på rørtråd og TIG på bare tre måneder, og var en av ytterst få lærlinger som fikk være med å sveise på såkalte WPQR-prosjekter for noen av de store industrigigantene. Etter å ha tatt fagbrevet ble han fast ansatt som sveiser i samme bedrift.

Sveiseformann: Etter flere år som sveiser og mange sertifiseringer ble Eddi Ricablanca sveiseformann og koordinator for Trosvik i ACC-prosjektet på Norcem.

Høyere krav gir bedre mestringsfølelse
– Etter en stund som sveiser, både i Grenland Offshore og et lokalt industrirørselskap, fikk jeg verdifull «rørerfaring», men etter hvert følte jeg at det ble litt lite sveising i forhold til det jeg var kvalifisert for. Jeg hadde bl.a. erfaring fra sveising med røntgen og ultralyd på moduler til subseaindustrien, der det er vesentlig høyere krav til kvalitet. Når du som sveiser jobber på noe som er så «viktig» så får du også bedre mestringsfølelse og motivasjon. Etter hvert fikk jeg tilbud om jobb som sveiser i VARD Industri, som den gang var en relativt nyetablert avdeling her i Lundedalen på Heistad. Siden overtok som kjent Trosvik, og jeg fortsatte i samme jobb som sveiser i Trosvik Industri, forteller Eddi.

Ble sveiseformann og koordinator
I Trosvik har Eddi fått muligheten til å ta flere sertifiseringskurs. Det har bidratt til en kontinuerlig faglig utvikling og gjort ham til en høyt kvalifisert sveiseekspert. Innsatsen resulterte etter hvert i jobben han har nå, som sveiseformann og koordinator på ACC-prosjektet i Brevik.

Det er kvalitet vi lever av
– Som sveiseformann og koordinator er jobben min å følge opp før, under og etter sveising, og sørge for at oppdraget blir levert i henhold til prosedyrer, tid og – ikke minst – kvalitet. Det er kvalitet vi lever av. At vi blir lagt positivt merke til av kunden for jobben vi gjør på vegne av Trosvik, er alltid i fokus både meg og resten av teamet. ACC-prosjektet forplikter og skjerper oss alle litt ekstra. For Trosvik er dette et viktig prestisjeprosjekt, og da er det en selvfølge at vi leverer kvalitet i alle ledd.

Sammensveiset gjeng
– Jeg stortrives i jobben som sveiseformann og koordinator. I Trosvikledelsen er det ofte André Solum jeg har fordholdt meg til. Og det har virkelig vært veldig moro og lærerikt å ha ham som leder og «mentor». Jeg føler jeg at jeg har utviklet meg mye, både faglig og personlig på kort tid. Jeg liker meg i det hele tatt veldig godt i Trosvik! Jeg har varierte og spennende arbeidsoppgaver, og får hver eneste dag jobbe sammen med mange veldig dyktige fagfolk og gode kollegaer. Vi er – bokstavelig talt – en sammensveiset gjeng, smiler Eddi Ricablanca avslutningsvis.

Vil du følge med på våre nyheter og prosjekter?
Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Påmelding Nyhetsbrev

"*" obligatorisk felt